productivity

Søvneksperiment: Få 8 ekstra timer om ugen

De fleste af os vil en masse ting i livet. Jeg er nok en af dem. Jeg har fem vigtige områder i mit liv pt:  Nærmeste familie, arbejde, sport/træning,  venner og mig selv. Der er dage, hvor jeg føler det er svært at nå det hele. Men jeg har oplevet, at det sjældent er mangel på tid. Den begrænsene faktor er, for mig, i langt højere grad mentalt overskud. Selv hvis hvis der virkelig ikke er nok tid i løbet af dagen, så bunder det måske i ineffektivitet tidligere på dagen. Jeg tror rigtig meget på, at vi i løbet af en dag har en given mængde beslutninger vi kan tage. Vi tager beslutninger konstant.

 • Hvad skal jeg tage på idag?
 • Hvad skal jeg spise til morgenmad?
 • Hvad skal jeg starte med, når jeg møder ind?
 • Hvem køber ind?
 • Hvad skal vi have til aftensmad?

The list goes on. Pointen er, at det er ikke 24 timer i døgnet der begrænser os, men fordi vi løber tør for mentalt overskud til at tage beslutninger. Og hvis du kender en som kører for fuld damp i 15 timer, så vil jeg rigtig gerne møde personen.

Steve Jobs tog fx altid en turtleneck på for at spare den beslutning. Andre laver madplaner, køber ind én gang om ugen, osv.

Indtil sidste uge, så har jeg de fleste aftener været godt drænet, og har derfor valgt sofa/fjernsyn/facebook opskriften. I enkelte tilfælde noget artikellæsning . Ikke at der er noget galt i det. I mit tilfælde, er der bare andre ting jeg ville ønske jeg havde overskud til. Derfor begyndte jeg at læse om biphasic sleep. I stedet for at sove 7-8 timer i streg, så sover man over to gange. De findes i to populære versioner:

 1. 4.5 time om natten. 1.5 time i løbet af dagen
 2. 6 timer om natten. 20-25 minutter i løbet af dagen.

Jeg gik efter nr 2, da den første er for upraktisk til mig. Mit søvnmønster så nogenlunde sådan ud 6 ud af 7 dage i sidste uge:

Nattesøvn fra ca kl 0.00 til 6.00 +/- en time.
Powernap på 20 minutter (inkl. fald i søvn) på et tidspunkt mellem 13.30-15.00.

I starten var det  svært kun at sove 6 timer, men det blev nemmere i løbet af ugen. Jeg har tidligere brugt powernaps, men fandt i sidste uge ud af, at jeg skal stille mit ur til 20 minutter. Hvis det bliver længere, så når jeg at falde i for dyb en søvn og relativt presset, når jeg vågner 🙂

Det er stadig work in progress, men indtil videre har observeret nogle ret interessante fordele:

 • Jeg har fået ca 8 ekstra vågne timer på en uge.
 • Jeg har fået mere mentalt overskud. Jeg plejer som regel at blive træt i løbet af eftermiddagen. Det er her, jeg tager min powernap i stedet for at kæmpe mig gennem den sidste del af dagen.
 • Faktisk har timerne efter min powernap ikke været super produktive (måske kommer det). Men mine aftener var helt anderledes. Sofaen plejer at kalde, men de sidste par dage har jeg faktisk haft overskud til at knalde noget arbejde af eller træne. Det er lang tid siden det er sket. Fx har jeg i aften læst, trænet 1 time, arbejdet, og sidder nu og skriver det her. Det er nok noget der minder om 1.5-2x forøgelse af min produktivitet på en dag.
 • Når jeg tager min powernap, så er det som om jeg får processeret dagens arbejde, og der kommer en masser idéer op i min REM søvn 🙂

Det interessante ved det her er, at der er en masse research der peger på, at det er sundere, at sove over to gange. Og vi er faktisk ikke er lavet til at sove én gang i døgnet.

Det giver sgu mening det her, så jeg vil prøve at fortsætte.

Videre læsning

“One benefit of biphasic sleeping may be that it makes it easier to recall and access dreams. Wehr’s study subjects normally awakened from REM sleep, which is the deep sleep stage during which dreams occur. According to Ekirch, the historical evidence bears that out. “Waking up directly after dreaming afforded people a pathway to their subconscious,” he said. “With morning dreams we don’t have the opportunity to let our dreams settle. The light goes on and we get out of bed immediately. So in short, we have lost what people in the past regarded as a critically important part of their lives – their dream life.” – See more at: http://www.livescience.com/12891-natural-sleep.html#sthash.DiBoD2fw.dpuf

“In regards to health, there is enough scientific data to say that this method of sleeping is better for your health, and leads to improved mood, decreased stress, increased alertness and productivity over a typical monophasic schedule. Likewise, both biphasic schedules have been shown in scientific studies to significantly aid in learning and cognitive functions. As an added bonus, in terms of the most waking time gained per nap taken, biphasic schedules are the most efficient.” See more at: http://www.polyphasicsociety.com/polyphasic-sleep/overviews/siesta/

 

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Share on StumbleUpon0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *